Vetten

Titia Hol 

STOP met bang zijn voor vetten! 🧈🥑🐟

Jarenlang is ons wijsgemaakt dat vet de vijand is.

“Eet vetarm, anders word je vet!”

Dat idee heeft er juist voor gezorgd dat velen van ons bang zijn geworden voor vetten – want zoveel calorieën!

Geloof me, ik snap het. Ik heb die angst zélf jarenlang gehad. Alles moest mager: magere yoghurt, magere kaas, vetvrije producten – allemaal in de hoop ‘gezond’ bezig te zijn.


Maar guess what? Je lichaam smeekt om ''gezonde'' vetten.

Ze zijn onmisbaar voor o.a.  je hormonen, energie, brein, huid én algehele gezondheid.


Zonder voldoende vetten kun je last krijgen van:

⚡️ Lage energie

🧠 Wazig hoofd

🤕 Gewrichtspijn

😩 Slechte focus

😵 Hormoonschommelingen

😬 Droge huid/ huidproblemen


Belangrijk: niet alle vetten zijn overall ''goed'' voor je.

🚫 Transvetten en een overdaad aan omega-6 vetten werken juist ontstekingsbevorderend (zoals in fastfood, margarine, chips, koekjes, bewerkt vlees, zonnebloem- en sojaolie).

En nee, niet de “blaasontsteking”-soort die je meteen voelt. Maar die vage klachten die je systeem uit balans kunnen brengen.

Onthoud: ontstekingen zijn een natuurlijk beschermingsmechanisme, maar chronische ontstekingen? Daar wil je liever vandaan blijven.


Kies daarom MEESTAL voor vetten die je lichaam écht voeden.  Een aantal voorbeelden:

✅ Avocado

✅ Vette vis (zoals zalm, makreel, haring)

✅ Extra vierge olijfolie

✅ Noten & zaden

✅ Eieren


Ook volle zuivel, roomboter (van gras gevoerde koeien) en kaas passen perfect in dit rijtje – het liefst zo puur en onbewerkt mogelijk, wanneer dat kan. Wat dat betreft zouden we wel wat meer terug mogen naar de oude ambachten, in plaats van grote ketens die alles snel en goedkoop proberen te produceren.


En ja, ik hoor het je denken:

“Maar… mijn cholesterol dan?”

Nieuw onderzoek laat steeds vaker zien dat het tijd is om oude opvattingen over vet en cholesterol te herzien. De richtlijnen veranderen vaak pas veel later. Neem bijvoorbeeld het Voedingscentrum, dat nog steeds magere producten aanbeveelt, terwijl de Gezondheidsraad inmiddels spreekt over het dagelijks consumeren van enkele porties zuivel.


Vetzuurbalans*

De vetzuurbalans in je lichaam is essentieel voor een goede gezondheid. Het draait hierbij om de verhouding tussen de verschillende soorten vetten die je consumeert, zoals omega-3, omega-6 en verzadigde vetten. Deze balans speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van je hormonen, je immuunsysteem en je algehele welzijn. Een disbalans – met een teveel aan omega-6 en te weinig omega-3 – kan leiden tot chronische ontstekingen en daarmee verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, auto-immuunziekten en zelfs mentale klachten. Een wenselijke verhouding is ongeveer 1:4 tussen omega-3 en omega-6, maar in de westerse voeding ligt deze verhouding vaak veel verder uit elkaar, circa 1: 10 tot 1:20 wat vaak bijdraagt aan vervelende  gezondheidsklachten.


Gezondheidsklachten

Wat vooral problemen veroorzaakt, is het overmatige gebruik van ultra-bewerkt voedsel – niet de pure vetten waar je lichaam eigenlijk optimaal op functioneert. Zorg voor een goede vetzuurbalans door voornamelijk omega-3-vetten te consumeren, zoals die in vette vis.


Eet je geen of nauwelijks (verse vette) vis? (Een kibbelingetje is lekker,  maar telt wat dat betreft niet mee. )

De hartstichting adviseert 1-2 keer per week vis te eten, met een voorkeur voor vette vis.

Onvoldoende omega-3 vetzuren in je eetpatroon? Dan kan het verstandig zijn om dit aan te vullen met een supplement, vooral gezien de hoge prijzen en de moeilijkheid om goede verse vis te verkrijgen. In dat geval kan een hoogwaardige visolie (bijvoorbeeld met het MSC-keurmerk) een gemakkelijke manier zijn om je lichaam van de benodigde voedingsstoffen te voorzien. Een goed product herken je aan het ontbreken van een visachtige smaak of geur bij het oprispen. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Laat het me weten!


De volgende keer een inhoudelijke blog over koolhydraten!

Groetjes Titia


*In het kort: Omega 3 vetten zijn essentiële vetten, wat betekent dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken en je ze via voeding moet binnenkrijgen. Plantaardige bronnen zijn raak aan ALA en dierlijke bronnen aan EPA&DHA). Het lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA. Dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. Dagelijks omega 3 vetzuren  advies: 200mg.



door Titia Hol 16 maart 2025
Wat is dat precies?
door Titia Hol 26 februari 2025
Praktische stappen naar meer energie, balans en veerkracht zonder strenge regels.
door Titia Hol 9 februari 2025
Waarom ervaar je zo vaak honger?
A woman in a white dress is standing in the middle of a forest with her arms outstretched.
door Titia Hol 9 februari 2025
Focus op gewicht: wel of geen goed idee?
A woman is standing in a grassy field with her arms outstretched.
9 februari 2025
Holistische diëtist | psychologie van eetgedrag
door Titia Hol 3 februari 2025
Steeds strijd en gedoe met de kids aan tafel? Lees dan vooral verder!
door Titia Hol 18 januari 2025
Eten uit emotie? Zo doorbreek je de vicieuze cirkel
door Titia Hol 10 januari 2025
Laat los, ontdek, en leef vanuit wat écht belangrijk is.
door Titia Hol 18 maart 2024
Hormonen & stemming: Wat kunnen we eraan doen?
Meer blogs